Menu

Wyrób domowych nalewek

18 marca 2020 - Pozostałe kategorie

W Polsce moda na alkohole domowe wybuchła na dobre. Wielu z nas z chęcią oddaje się alkoholowej alchemii, mieszając składniki, szukając ciekawych połączeń smakowych i wzmacniając aromat. Wszystko po to, aby wraz z przyjaciółmi oddać się przyjemnej degustacji własnoręczne przygotowanej nalewki.

Co ciekawe historia nalewki sięga daleko wstecz. Otóż za ojca nalewki (z wina i miodu) uchodzi Hipokrates. Z kolei do Polski aromatyczne i pyszne nalewki przywędrowały wraz z Henrykiem Walezym w II połowie XVI wieku. Wcześniej głównym i ulubionym trunkiem Polaków było piwo oraz miody pitne. Nalewki szybko zyskały popularność w szlacheckich domach, gdzie popijano je dla regeneracji sił oraz nie tylko. Ceniono je również za wyjątkowy smak, ale i za zdrowotne właściwości.

Sposoby produkcji nalewki własnej roboty
Ogólnie rzecz biorąc można wyróżnić 3 podstawowe sposoby produkcji domowych nalewek. Pierwszy polega na zalaniu owoców, ziół lub innych surowców alkoholem; zlaniu powstałego nalewu i zasypaniu składników cukrem. Następnie uzyskany syrop należy połączyć z nalewem. Jest to najczęściej stosowana metoda domowa. Drugi sposób polega na zasypaniu owoców cukrem, zlaniu powstałego syropu i zalaniu składników alkoholem. Uzyskany tak nalew należy następnie połączyć z syropem. Ostatni sposób polega na tym, że owoce zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem jednocześnie. W tej metodzie niezbędne jest regularne potrząsanie naczynia ze składnikami. Pamiętajcie, aby nie używać nienaturalnych barwników do poprawienia koloru swojej nalewki!

Jak serwować nalewki?
Alkohole domowej roboty należy podawać w odpowiedniej oprawie, we właściwy sposób. Wysiłek, który włożyliśmy w przygotowanie nalewki, nie może iść przecież na marne! Z koro włożyliśmy tyle energii w przygotowanie trunku, ważne jest, aby stworzyć warunki do delektowania się jego smakiem. Jak degustować nalewkę? Otóż tego rodzaju alkohol pijemy drobnymi łyczkami, w małych (50 ml), eleganckich kieliszkach. Najlepiej podać trunek w zdobionych karafkach z jasnego szkła (ale po uczcie karafkę schowajmy w ciemne miejsce, by nalewka nie zmieniła koloru). Tym sposobem pobudzimy nie tylko zmysł smaku, ale i wzroku! W końcu warto celebrować takie chwile z przyjaciółmi, aby uczynić je jeszcze bardziej wyjątkowymi.